2010-12-15 22:06:41• hírek • Szatmár.ro

A Szatmári Magyar Hírlap csütörtöki számából

Aktuális témák, hírek a Szatmári Magyar Hírlapban.

Megnyílt a kézmûvesvásár

A karácsonyt és a húsvétot megelõzõ napok állandó színfoltjává váltak Szatmárnémetiben a kézmûvesvásárok. Az árusok - mint minden decemberben - most is kipakolták portékáikat a Coposu sétányon. Most is elsõsorban a karácsonyhoz kötõdõ dísztárgyakkal várják a vásárlókat illetve a nézelõdni vágyókat. A szervezõk, a helyi Aranykapu Kulturális Egyesület tagjai idén is igyekeznek gondoskodni a vásári hangulatról, számos kórust és több fellépõt hívtak meg.

Fotókkal a drogok ellen

Szerdán 16 órai kezdettel "Szemtõl szemben a drogokkal" címmel antidrog tematikájú fotókiállításra került sor a Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmóniában. A kiállítás része a 2010. márciusa és 2011. márciusa között zajló európai "Fiatalság akcióban" nevet viselõ, a Tanügyi és Kutatási Minisztérium keretei között mûködõ, az Oktatási és Szakképzési Közösségi Programokért Felelõs Országos Ügynökség által támogatott azonos elnevezésû projektnek. A kiállított fotók egy szakképzett fényképész, Ardelean Alexandru irányítása alatt készültek.

Értelmiségi sors faluhelyen

Tegnap másodszor szervezett vidéki értelmiségi fórumot az Erdélyi Magyar Civil Társadalomért Kezdeményezés, illetve ennek szellemi atyja, Kereskényi Sándor. A lázári iskolában sorra került esemény fõ témája az erdélyi magyar értelmiség egykori és jelenlegi helyzetének a felvázolása volt, illetve annak megfogalmazása: mit kellene tenni azért, hogy a „szellem napszámosai" visszanyerjék társadalomformáló, közösségszervezõ szerepüket. Három órán keresztül tartott az eszmecsere, amely a tanügytõl a romakérdésen át az egyház szerepéig sok mindenre kiterjedt.

Maradj az iskolában!

Húsz romániai és magyarországi középiskola vesz részt abban a román-magyar határ menti együttmûködési programban, amelynek lényege az iskolaelhagyások csökkentése, illetve felszámolása. „Ez egy európai uniós nyertes pályázat, amelyet húsz szakközépiskola közösen nyert meg. A Maradj az iskolában projekt célja felmérni azt, hogyan lehetne csökkenteni, vagy teljes felszámolni az iskolaelhagyást, javítani problémás fiatalok szakképzését" - mondta Kónya László Szatmár megyei fõtanfelügyelõ-helyettes.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: